Kókusz – Szuper élelmiszer, mely táplálja a testet és a bőrt is

Az utóbbi időben a kókusz nagy népszerűségnek örvend a szuper élelmiszerek között, és az egészséges életmód hívei is úgy tekintenek már rá, mind kedvenc csemegéjükre. Ugyan a hagyományos élelmezéstudományban évekig azzal volt befeketítve, hogy magas a telített zsírsavtartalma, manapság inkább sokoldalú felhasználása és kiváló íze miatt nyerte el jogos helyét a szuper élelmiszerek között. A modern tudományos kutatások bebizonyították, hogy a kókusznak közvetlen hatásai vannak az emberi egészségre.

A kókuszpálma (Cocos nucifera) termése botanikai szempontból nem dió, hanem csonthéjas – kemény héjjal rendelkező gyümölcs. Magát a pálmát és a terméseit is szinte teljesen, fölösleges maradék nélkül feldolgozzák. Már régóta a különböző tárgyak készítésére szolgál – kötelek, kosarak, bögrék, tálak és szőnyegek. A trópusi vidékek nemzeteinek egész generációi használnak kókuszhúst, kókuszvizet és kókusztejet a hagyományos házi gyógyszereik készítéséhez.  Ma pedig a közvetlen hatást már mi is élvezhetjük!

Kókuszolaj

A kókusz jót tesz az egészségnek, magas rosttartalmának, különböző tápanyagainak köszönhetően, de igazán figyelemreméltó gyümölccsé és gyógyszerré az olaja teszi.

A dietetika tudománya folyamatosan fejlődik, ezért jó, ha mi is figyeljük a legújabb trendeket, sajátunkká tesszük őket, ami a táplálkozásunkat illeti, és nem ragaszkodunk a régi nézeteinkhez. Az egyik táplálkozási teória a telített zsírsavakkal foglalkozik. Hosszú évekig nem tartották egészségesnek, és fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a kókuszolajt. Ez a hozzáállás negyven évig állt fenn a régi tudományos stúdiumokban, melyek azt mutatták, hogy a hidrogénezett kókuszolaj a laboratóriumi állatoknál megemeli a koleszterinszintet, így negatívan hat az egészségre. Végezetül megbélyegezték, mint élelmiszert, amely az érrendszeri plakk-képződéssel megemeli a szívbetegségek kockázatát. A legtöbb információ azonban, amelyet a sajtóban a telített zsírsavakról terjesztenek, nem pontos. Valójában artériás plakk akkor képződik, ha magasan finomított telítetlen zsírokat és olajokat fogyasztunk, mint a kukoricaolaj, a kanadai repceolaj, sáfrányolaj, vagy a szójaolaj, savas étkezéssel párosítva.

A kókuszolaj, mint a tápanyagok forrása és gyógyszer, már a történelmi időkben is magasan értékelt volt. Az ayurvédában (hagyományos indiai gyógyászat) és a polinéz gyógyászatban évek óta gyógyászati és kozmetikai célokra is használják. Magas a tápanyagtartalma, több értékes összetevőt is tartalmaz, melyeket más zsírokban nem találunk meg.

A kókuszolaj közvetlen hatásai

A kókuszolaj elsősorban közepes láncú zsírsavakat tartalmaz – MCT. A zsírok e típusát a test könnyebben feldolgozza, hiszen bomlásukhoz kevesebb energia és enzim szükséges. A máj egyenesen energiaként tudja felhasználni, nem rakódik le a szervezetben zsírok formájában. Az emésztőrendszer az emberek többségénél képes emulgeálni a kókuszolajt, és elkerülni a máj és az epe fokozott terhelését. Azoknak, akiknek rossz az emésztésük – vagy problémájuk van a májukkal, epéjükkel – különösen ajánlott, hogy a zsírokat cseréljék le az étkezésükben kókuszolajra.

A kókuszolaj és a kókuszzsír nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, kaprilsavat, kaprinsavat és mirisztinsavat. Ezek a savak hatékonyak a vírusokkal, mikrobákkal és a penésszel szemben. A vírusokkal szemben a laurinsav a legerősebb. A kaprilsav kiválóan segít az élesztőkkel szembeni harcban. A kókuszolaj tehát segít mindenkinek, akik Candida-fertőzéstől, vagy más penészes betegségtől szenved.

Ennek a különleges olajnak az emberi egészségre kifejtett közvetlen hatásainak listája elég hosszú. Ezért csak párat sorolok fel:

  • Normalizálja a vércukorszintet, javítja az érzékenységet az inzulinra és a glükóz-toleranciát. Csökkenti a cukorbetegség tüneteit és csökkenti az ezzel kapcsolatos egészségügyi kockázatokat is.
  • Segít védeni a testet a szabadgyököktől, melyek korai öregedést és degeneratív megbetegedéseket okoznak. Védelmező antioxidánsként működik.
  • Segít csökkenteni a krónikus fáradtsággal járó tüneteket. Gyors energiaforrásként működik.
  • Segít normalizálni a pajzsmirigy funkcióit, gyorsítja az anyagcserét, így segítve a fogyást.
  • Javítja a tápanyagok felszívódását, például a zsírban oldódó vitaminokét, az ásványokét és az aminosavakét. Segíti az esszenciális zsírsavak felhasználását, védi őket az oxidációtól.
  • Csökkenti az immunrendszer terhelését és megnyugtatja a mellékvesét.

Viszont az egyetlen kókuszolaj, amely rendelkezik ezekkel a hatásokkal, az extra szűz kókuszolaj, amely nem finomított, nem genetikailag módosított termésekből származik, és hidegen sajtolt kókuszhúsból készül. Ez azt jelenti, hogy nem hidrogénezett, nem frakcionált, nem szagtalanított és fehérített. A legjobb minőségű kókuszolaj készítésére ma a centrifugában való kitermelés szolgál, enyhe melegítéssel, mely nem lépi túl a 40 ° C-ot. Így egy természetes termék keletkezik, mely megőrzi az összes fontos tápanyagot, élő enzimet, laurinsavat, antioxidánst, azaz az immunrendszerünk számára fontos anyagokat.

Nagyon praktikus a konyhában is, az egyik legstabilabb olaj, jól viseli a magas hőmérsékletet is (füstpontja 180 ° C-on van). Ha szeretnénk sütni vagy főzni, válasszuk a kókuszolajt a repce-, sáfrány-, szójaolaj, vagy margarin helyett, mivel ezekkel ellentétben a kókuszolaj nem képez veszélyes transzzsírsavakat és meleg hatására nem oxidálódik. A finomítatlan szűz kókuszolaj nem sárgul meg, nem kell tehát hűtőben tárolni, hosszú a szavatossága és sok évnyi tárolás után is megőrzi a teljes tápértékét.

Kókuszolaj és a bőrünkről való gondoskodás

A kókuszolaj régen a trópusi szigeteken élő nők szépségének egyik titka volt, ma pedig népszerű szépészeti, kozmetikai eszköz a világ minden táján, a nők körében. Hidratálókrémként, leégés utáni ápolóként, sminklemosóként és dezodorként is használható. Javítja a bőrt, finom védőréteget képez rajta, illetve a hajon is. Ezzel segít megőrizni a bőrben a nedvességet, elősegítve a szépséget, az egészséget, a puhaságot és a fiatalos kinézetet. A bőr könnyen magába szívja, ezért arckrém és hajbalzsam helyett is használható. A striák megelőzésére is használják, csökkenti kialakulásukat. Ajakbalzsamként is hatásos. Köszönhetően a magas antimikrobiális és antibakteriális MCT-tartalmának, sebgyógyításra, és olyan bőrproblémákra is jó, mint a pikkelysömör, bőrirritáció, ekcéma.

A kókuszolaj tényleg egy szuper élelmiszer – közvetlenül hat az egészségre, felhasználása sokoldalú, és még finom is. Hát nem csodás, amikor egy állítólagos démon az egyik legjobb barátunkká válik?

Recept:

Természetes szuper élelmiszerekből – kókuszból és kakaóból – készült golyók

1 ½ bögre szárított, nem édesített bio kókuszreszelék

½ bögre bio kakaópor

1 tk. mucuna-por

1/3 bögre bio zabpehely

¼ tk. bio fahéj

2 ek. bio chia mag

egy csipet himalájai só

½ bögre bio juharszirup (ha lehet B minőségű)

¼ bögre extra szűz kókuszolaj

½ tk. bio vanília-kivonat

Egy tálban keverjük össze a kókuszt, a kakaóport, a mucunát, a fahéjat, a chia magokat és a zabpelyhet. Adjuk hozzá a juharszirupot, a felolvasztott kókuszzsírt és a vaníliát. Keverjük addig, míg egy finom keveréket nem kapunk. Egy órára tegyük hűtőbe. Fagylaltkanállal, vagy kézzel alkossunk kis golyókat, kb. 3 cm-s átmérővel. Minden golyót hempergessünk meg kókuszreszelékben vagy szórjuk meg kakaóporral.

 

Jó étvágyat!

Szeretettel,

Kelly

 

 

Tetszett? Oszd meg!