A Kakaó

Bódító csemege nem csak isteneknek

Mire gondolunk, amikor azt a szót halljuk, hogy kakaó? Keserű kakaóbab, finom por, melyből illatos, meleg italt készít, vagy könnyed, a nyelven szétolvadó csokoládé? A kakaót számos formájában szerethetjük. És biztos örömet okoz a hír, hogy ez az ínyencség egészséges is!

A kakaót (Theobroma cacao) a trópusi szigeteken termesztik, és akár 8 méter magasra is megnőhet. Érdekesség, hogy virágai és termései egyenesen a gyökereiből hajtanak ki. A termés körülbelül 30 cm-es sárga, vörös, vagy barna. Belsejében vannak a kakaóbabok, melyekből kakaóport és kakaóvajat nyerünk. A kakaót már az aztékok is szerették, az istenek csemegéjének tartották. Keserű italt készítettek belőle, melyet csilivel fűszereztek. Európában akkor tett szert nagyobb népszerűségre, mikor tejet és cukrot adtak hozzá.

 

Csokoládé – egészséges vagy sem?

Nem lenne csodálatos, ha a gyógyszerek helyett csokoládébonbont ehetnénk, és minden rendben lenne? A csokoládé a legkedveltebb csemegék közé tartozik. Tejes, ét-, aszalt gyümölccsel, vagy desszert részeként, a felhasználásának nagyon sok lehetősége van. Viszont az, hogy számunkra egészséges-e, a fajtájától és a minőségétől függ. A kakaónak eredetileg keserű íze van, ezért a fogyasztáshoz édesíteni kell. Az édesített tejcsokoládé már nem ad az egészségünkhöz, sokkal inkább kárt okoz. A fehér csokoládét kakaóvaj használatával készítik, nem tartalmaz kakaót, viszont tele van cukorral, ezért szintén nem való nekünk. Ahhoz, hogy egészséges, kellemes ízű csokoládét ehessünk, egy jó minőségű étcsokoládét kell találnunk, mely nincs finomított fehér cukorral édesítve. Természetesen nem tartalmazhat műanyag ízesítőket és további szintetikus anyagokat sem. Akkor járunk a legjobban, ha találunk egy olyan csokoládémárkát, mely bio minőségű, ideális esetben fair trade. Biztosan ízleni fog a raw csokoládé is, ne féljünk kipróbálni valami újat. Egy darab minőségi csokoládét (kakaótartalma minimum 70 %) minden nap fogyaszthatunk, de azért a mennyiséget ne vigyük túlzásba. A minőségi étcsokoládé fogyasztása segít megvédeni a bőrt napsütés ártalmatlan hatásaitól (de azért ne feledkezzünk meg a védőkrémektől). A kakaó a tudósok körében antioxidáns-tartalmával hívta fel magára a figyelmet, mely védi a sejteket a korai öregedéstől és a károsodástól. A kakaó szervezetünk számára számos hasznos dolgot tartalmaz, mint például a polifenolok, vitaminok, ásványi anyagok (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és rostok. Ezek az anyagok preventíven hatnak a komoly megbetegedések ellen, erősítik a testet és a védekezőképességet. Hatékonyak a szívbetegségekkel szemben is.

Kakaóbab, kakaó és kakaóvaj

A kakaóbabból készítik a kakaóport és a kakaóvajat. Ma már egyenesen a babot is megkóstolhatjuk, hiszen tisztítva és egészben is kapható a bioboltokban.  Az egyik legmagasabb ORAC (az antioxidáns-kapacitást mérik) értékkel rendelkezik. Mindenképpen megéri kipróbálni, érdekes megismerni az eredeti ízt, cukor- és további hozzáadott anyagok nélkül. Minimális feldolgozással megőrzi hatóanyagainak nagy részét. A csokoládé egészséges alternatívája. Ha szereti a saját gyártású csokoládét, és leginkább a keserűt, nagy az esélye, hogy beleszeret a kakaóbabba. A kakaóport már gyerekkorunk óta ismerjük, elég volt meleg tejjel elkeverni, édesíteni, és kész is volt a reggeli kakaó. A kakaó – abban a formájában, ahogyan mi ismerjük – már meg van pörkölve, hogy intenzívebb legyen az íze. Nem csupán a vegánoknak jó hír azonban, hogy kapható nem pörkölt, raw kakaó is. A raw kakaó az óvatos feldolgozásnak köszönhetően a tápanyagok nagy részét megőrzi. A kakaóbabból készül a kakaóvaj is. A kakaóvaj például a fehér csokoládé legfőbb összetevője, de megtalálhatjuk az étcsokoládéban is. Szobahőmérsékleten szilárd, még a forró nyári napok idején is. Felhasználása csak gőz feletti olvasztás után lehetséges. Az így felolvasztott folyékony kakaóvaj már egyszerűen felhasználható további receptekben is. Finom ízt kölcsönös például a házi kekszeknek. A kakaóvaj könnyedén felismerhető az illatáról. Illatozik, mint a fehér csokoládé! Csodás illata és tápláló hatásai miatt kozmetikai alapanyagként is használják. Gyönyörűen illatos egzotikus kombinációt kapunk olvasztott kakaóvajból és kókuszolajból. A kakaóvak puhítja és élénkíti a bőrt, rugalmasságot kölcsönöz neki. Striák keletkezését is megelőzhetjük vele. Felhasználása így nem csupán a konyhában lehetséges, de a testünkről való gondoskodásban is. Szépítkezéshez a kakaóport is felhasználhatjuk, amelyből kiváló arcmaszkot készíthetünk. Keverhetjük rózsaporral (szárított rózsaszirom porítva) és finom, tisztított agyaggal. Így egy olyan maszkot készíthetünk, mely megtisztítja, puhítja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Boldog élet csokoládéval

Néha a boldogsághoz csak egy darab csokoládéra van szükségünk. Elég megérezni az ízét a szánkban, és a nap máris szebb. A kakaó tényleg élénkíti a hangulatunkat, a benne lévő teobromin stimulálja az idegrendszert. Előrelendíti a gondolatainkat, és felszabadítóan hat a testünkre. A kakaónak köszönhetően kevésbé érezzük magunkat depressziósnak, és sokkal boldogabbak vagyunk. Étcsokoládét tehát érdemes fogyasztani egy stresszes vizsga vagy munkahelyi meeting előtt is – csökkenti a stresszt és segít összpontosítani. A csokoládét nem véletlenül nevezik bűnösnek sem, hiszen afrodiziákumként tartják számon. Próbáljuk ki például az étcsokoládét chilivel fűszerezve, kellemesen felmelegíti. Otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni. A hagyományos kombinációk mellett próbáljuk ki zöld matcha teával, vagy más szuperélelmiszerrel keverni. A kontrasztos íz elnyeréséhez adjunk hozzá egy kis tengeri sót. Élvezzük a finom ízeket és illatát. El kell ismernünk, hogy a kakaó az egyik kedvenc szuperélelmiszerünk. A csokoládéevést senkinek nem kell kétszer mondani! Most már csak meg kell találni az igazán jó minőségűt, hogy aztán mindenféle bűntudat nélkül „bűnözhessünk”.

Néha még én is fogyasztok csokoládét, pedig nagyon oda kell figyelnem milyet eszem, mert sajnos a legtöbb rossz minőségű bolti csokoládét töménytelen mennyiségű cukorral ízesítik. Szerencsére már annyi alternatív lehetőséget kínál a csokoládé világa, hogy mindenki kedve szerint válogathat kedvencei közül, egészséges kivitelben is.

Általában edzés után kívánok egy kis csokoládét, ilyenkor a kedvenc guinoás szeletemre esik a választás, csokis- mandulás mogyorós ízben.  Tökéletes édesség edzés után, mert alacsony kalóriatartalmú, kiváló vitamin-, ásványi anyag-, és rost forrás. Gluténmentes, fehérjében gazdag, vegán, tele értékes tápanyagokkal és persze csokis.

Másik csokis kedvencem, amit magában is imádok fogyasztani a La Vida organikus csokoládékrém. Otthon a konyhaszekrényemből kiveszem és enyhítem a csokoládé iránti szenvedélyem.

Az abszolút kedvenc ezeken a hideg téli napokon mindig egy forró tea, amiből létezik csokoládé ízben is.

A  Numi fűszeres-csokoládés teának annyira markánsan lehet érezni a csokoládé ízét, egyszerűen imádom.

Annyiféleképpen érezhetjük a csokoládé különleges ízét és még csak nem is kell lemondanunk róla, mert egészségesen fogyaszthatjuk lelkiismeret furdalás nélkül.

Találd meg Te is egészséges csokoládés kedvenced.

 

Szeretettel,

Kelly

 

 

Tetszett? Oszd meg!