Talán nem árulok el nagy titkot, hogy nagy kedvencem a humusz. Egyrészt azért, mert bármerre is járok, biztosan hamar találok olyan éttermet, vagy kebabost, ahol van humusz, hiszen ez tutira minden mentes, így biztosan nem halok éhen. Másrészt még nekem is egyszerű elkészíteni. Harmadrészt nagyon jó hatással van a szervezetünkre.

A humusz alapja a csicseriborsó, valamint a szezámpaszta (tahini). A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, azonban gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban. Ezek mellett  E-vitamin és karotin is található benne, ami szintén nagyon jó hatással van a szervezetünkre. Ásványi anyag tartalma is magas, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Rostokban és fehérjékben is gazdag, ezzel segíti emésztésünket, és még a koleszterin szintet is csökkenti. Ha ez még mind nem lenne elég, még a glikémiás indexe is alacsony, így az elfogyasztása után nem tör ránk azonnal az éhségroham. A szezámmag is már sokszor bizonyította, hogy milyen szuper a szervezetünk számára. A magoknak rendkívül magas a réz-, a magnézium-, kalcium- és mangántartalma. Valamint gazdag A,- és B1-, B2-vitaminokban, foszforsavban, lecitinben.

Sorolhatnám a jótékony hatásokat, de legyen az elég, hogy egy csodaszer, így nagyon fontos a fogyasztása!

Gyors humusz recept:

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó

100 g szezámmag

1 gerezd fokhagyma

1 ek. citromlé

1,5 dl olívaolaj

Elkészítés:

A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. Majd tegyük aprítógépbe és adjunk hozzá egy kevés olíva olajat. Amikor homogén állagú krémet kapunk, akkor már is elkészült a tahinink!

Adjuk az aprítógépbe a lecsepegtetett csicseriborsót, egy kis levet a konzervből, a citromlevet, a maradék olaj felét, sót és borsot, és a fokhagymát. Az állagán látni fogjuk, hogy kell-e még hozzá olaj, vagy a konzervből lé.

Az egész nagyon maximum, mosogatással együtt 10 perc alatt elkészül. Éppen ezért szoktam sok-sok vendégemnek is ajánlani, mert tényleg nagyon gyorsan el lehet készíteni, bedobozolja az ember, és viheti magával.

A tahinit is meg lehet venni, teljesen bio, minden mentes kiadásban, így azzal sem kell az időt „vesztegetni”.

A humusz csodálatos kiegészítője szendvicseknek, pitáknak, vagy köretként, de csak saját magában, egy kis borsóval megbolondítva is isteni!

Jó étvágyat!

Szeretettel,
Kelly

Tetszett? Oszd meg!