Az izzadás teljesen természetes folyamat, meleg hőmérséklet vagy testmozgás hatására reagál így a szervezet és igyekszik visszaállítani a test normális hőjét. A friss izzadság színtelen, szagtalan. A bőrön jelenlévő baktériumok melléktermékeként ugyanakkor szagossá válhat és a ruhán megjelenő izzadságfoltok is kínosak lehetnek. Ezért a legtöbben izzadásgátlót vagy dezodort használnak, nem is gondolva a káros következményekre.

Pedig akad mellékhatás bőven. Hogy kerülheted el? Hogyan válassz jó deót? Segítek!

Izzadásgátló vagy dezodor?

Bár a köznyelv szinonimaként használja őket, a dezodor és az izzadásgátló nem ugyanaz. A dezodorok a hónalj környékén élő baktériumok elpusztítására koncentrál. Így az izzadást nem akadályozza meg, viszont az elpárolgó verejték viszont nem lesz szagos.

Az izzadásgátló ezzel szemben az izzadást hivatott megakadályozni, alumínium-vegyületekkel tömítik egy a verejtékmirigyeket, amelyeken keresztül így nem tud távozni a nedvesség. Ha korábban abból indultunk ki, hogy az izzadás a test természetes reakciója, akkor a verejték eltávozásának megakadályozása minden, csak nem természetes.

Biztonságosabb ezért a dezodorok használata. Persze senki nem szeretne óriási nedves nyomokat a felsőjén vagy átható izzadságszagot húzni maga után. De nyugi, azért van megoldás, nézzük mire mindenre kell figyelni, ha biztonságos, az egészségedet sem károsító deót keresel.

Csak alumíniummentes dezodort válassz

Az izzadásgátlókban található alumíniumsók káros hatásairól rengeteg tanulmány született már, és az emlőrákkal is rendszeresen összefüggésbe hozzák. Emiatt mindenképpen jobb, ha alumíniumsómentes deót választasz.

Nem kell alkohol a deóba

A kis molekulasúlyú alkoholokat fertőtlenítő- és baktériumölő hatásuk miatt adják a dezodorokhoz, viszont száríthatják, irritálhatják az arra érzékeny bőrt, ezért jobb kerülni őket a deókban is.

Kerüld a parabéntartalmú deókat

A parabéneket tartósító hatásuk miatt adják a kozmetikumokból. Egészségügyi kockázatuk azonban máig kérdéses, jobb ezért kőolajszármazékmentes terméket kenni a hónaljunkra.

Válassz a természetes illatok közül

A legtöbb dezodor különböző illatanyagok segítségével is szeretné fokozni a frissesség hatását. Ha viszont ehhez parfümöt használ a gyártó, az könnyen irritáló, allergizáló hatású lehet. A citrom, a teafaolaj, a zsálya, az eukaliptusz, az aloe vera vagy éppen a levendula nagyon kellemes illatú, ráadásul fertőtlenítő hatásúak is. Parfüm helyett válassz természetes illatokat tartalmazó deókat.

Próbálj ki több bio deót is

Sokszor éri csalódás a hagyományos dezodorokról áttérőket, mert a természetes deó nem akadályozza meg az izzadást, nem mindig tart 24 óráig vagy éppen nem tetszik az illata. De adj időt magadnak és a bőrödnek is. Néhány átmeneti hétre/hónapra szüksége van a bőrödnek, hogy átálljon a kíméletesebb bánásmódra, neked is szoknod kell az új állagot, az illatokat.

Jó hír, hogy a Schmidt’s biodezodorai között rengeteg természetes illat közül válogathatsz, mindegyik maximálisan biztonságos, nem tartalmaznak egészségre káros összetevőket, alumíniumsókat, és megjelenésük, állaguk és használatuk is nagyon hasonlít a hagyományos deókéhoz.

Sportolóként az izzadás nálam is központi kérdés, de a Schmidt’s deókban eddig nem csalódtam.

Próbáld ki Te, válassz illatot itt »

Szerettel,
Kelly

Tetszett? Oszd meg!