Egy különleges ízletes bio kalács desszert csodával jövök Nektek a hétvégére. 

 

Személyek: 12

Előkészületek: 45 perc

Sütési idő: 30 perc

Hozzávalók:

Tészta: 180 g bio céklából készült püré, 75 ml bio olaj, 300 g bio nádcukor, 250 g bio simaliszt, egy csipet himalájai só, 1 ek. bio kakaó, 1 tk. bio sütőpor, 225 ml bio író vagy kefir

Krém: 250 g bio lágy túró, 250 ml bio habtejszín, 2 ek. bio mák, 1 ek. bio nádcukor

Mézszörp: 150 ml bio méz narancsvirágból, ½ bio gránátalma magjai, 100 g bio dióféle (mandula, kesudió, mogyoró, makadámdió), egy kis bio gyömbér, 100 ml bio narancslé (természetesen frissen facsart), 2-3 db bio csillagánizs, 1-2 db bio fahéj, 4-5 db bio szegfűszeg

Elkészítés:

Tészta: Minden hozzávalót tegyünk egy tálba, majd keverjük lágy masszává. Öntsük kerek, sütőpapírral bélelt formába. Ütögessük a formát kicsit az asztalhoz, hogy a tészta egyenletesen oszoljon el, buborékok nélkül. Előmelegített sütőben, 170 °C-on, 25-30 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd ha kész, hagyjuk kihűlni.

Krém: A habtejszínt a mákkal melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. A mákot szűrjük le, kb. 1 teáskanálnyit tegyünk félre, a többire nem lesz szükség. Az ízesített habtejszínt alaposan hűtsük le hűtőben. A túrót ízesítsük nádcukorral és a félretett mákkal. A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a túróba. Az így kapott krémmel kenjük meg a tésztát.

Szörp: Vágjuk durvára a dióféléket, pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben, majd tegyük félre. Öntsük a narancslevet, a reszelt gyömbért, a csillagánizst, a szegfűszeget és a fahéjat ugyanabba a serpenyőbe. Hagyjuk felmelegedni, majd főzzük be kb. a felére. Vegyük le a tűzhelyről, fokozatosan adjuk hozzá a gránátalma magjait, a mézet és a pirított diót. Hagyjuk a szörpöt teljesen kihűlni.

Tálalás:

A céklából készült ínycsiklandó, túrókrémes kalácsot tegyük tányérra, majd locsoljuk meg a fűszeres szörppel.

Jó étvágyat!

Szeretettel,
Kelly

Tetszett? Oszd meg!