Sokan tudják rólam, hogy vegán vagyok, de most egy olyan receptet hoztam, ami nagyon hasonlít az egyik magyar klasszikusra, a pörköltre. Az íze a megtévesztésig hasonlít a jól ismert ételre, de természetesen húsmentes recept. Évekkel ezelőtt küldte egy barátnőm a receptet, és eddig mindenhol sikert aratott. Lássuk, hogyan készül a vegán pörkölt!

Vegán pörkölt

Hozzávalók:

A szójakocka főzéséhez

  • 20 dkg szója(kocka)
  • 5 l víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • kakukkfű ízlés szerint (szárított)
  • borsikafű ízlés szerint (szárított)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint

A pörkölthöz

  • 1 db vöröshagyma
  • 4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 5 ek. füstölt pirospaprika
  • 1 nagy db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • borsikafű ízlés szerint
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém (ízlés szerint, lehet kevesebbet is)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 2 dl víz

Elkészítés:

A szójakockát egy fazékba tesszük, rászórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a beirdalt fokhagymagerezdeket. Felöntjük a forró vízzel, 15 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. A pörkölthöz az aprított vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd az edényt félrehúzva rászórjuk a füstölt pirospaprikát. Elkeverjük, és hozzáadjuk a leszűrt, főtt szójakockát. Ízlés szerint sózzuk, és egy kis vízzel felöntve 10 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a paprikákat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a paprikakrémeket, borsozzuk, és ha szükséges, még sózzuk. Jól elkeverjük, és közepes lángon 20 perc alatt készre pároljuk a pörköltet.

Jó étvágyat kívánok!

Szeretettel,
Kelly

 

Tetszett? Oszd meg!